Hamupipőke - Walt Disney stúdió 1922-ben kezdett el foglalkozni Hamupipőke alakjával és 1950-re készült el az  egész estés rajzfilm.  Rendezői a mesének: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske. Producere Amy J. Bailey volt. Három Oscarra is jelölték olyan nagy sikere volt. A Bibiddi bobiddi boo (Csiribi-csiribá bó) című dal az év legjobb dala lett.


Hamupipőke története kislányok és nagylányok kedvenc meséje lett, hiszen egy kedves, szép és szorgalmas lányról szól, aki álmodozik arról, hogy megváltozik az élete.
A magyar szinkron 1958-ra készült el.  A magyar nézőközönséget is elbűvölte a bájos mese.
A folytatásra sokat kellett várni, a második rész 2002-ben jelent meg  Az álmok valóra válnak címmel.
A harmadik rész, melyben váratlan fordulatot vesz a mese története  2007-ben jelent meg Elvarázsolt múlt címmel.

Hamupipőke 1.  – Cinderella (1950) - Hamupipőke a bájos fiatal lány álmai jobb életről, szerelemről, romantikáról szólnak, de gonosz mostoha anyja és két mostohatestvére gondoskodik róla, hogy ezek az álmok ne válhassanak valóra. Hamupipőke és kis barátai az egerek sok időt töltenek együtt. Egy napon jön a meghívó, hogy a Herceg bált rendez. Hamupipőke is szeretne elmenni a bálba, de sem ruhája, sem cipője nem volt a nagy alkalomhoz és mostohája is mindent megtesz, hogy ne is tudjon elmenni. A kedves Jótündér segítségére siet. Kap csodaszép ruhát, üvegcipőt és egy varázslatos hintót, az egerekből pompás lovak lesznek…ám a varázslat csak éjfélig tart. A bál jól sikerül, de hamar eljön az éjfél, sietnie kell haza a hintóval. Menekülés közben elveszíti a cipőjét. A Herceg kiadja parancsba keressék meg az üvegcipellő tulajdonosát és akinek jó lesz a lábára a cipő az lesz a felesége. Természetesen Hamupipőkéhez és családjához is odaér a küldönc sereg. A gonosz mostoha megsejti, hogy az ő mostohalánya volt az a csodálatosan szép, titokzatos idegen a bálban és bezárja a szobájába. A mostoha szeretné, ha valamelyik lánya lábára illene a cipellő, de nem sikerül a terve, mert hiába feszegetik a cipellőt egyik lányának a lábára sem jó. Az egerek megszerzik a mostohától a kulcsot, bár a macska kergeti őket és útjukat állja a szobánál, mégis sikerül kiszabadítani  kedves barátjukat, Hamupipőkét a szobafogságból.  Az utolsó pillanatban febukkan a bájos, kedves lány, így ő is felpróbálhatja az üvegcipőt… és lám a cipellő tényleg az ő lábára illik. A Herceg és Hamupipőke újra találkozhat…

Hamupipőke 2. – Az álmok valóra válnak (2002) A boldog ifjú pár, Hamupipőke és a Herceg hazatérnek a nászútról. A mesebeli palotájukban új élet várja Hamupipőkét. Az eddigi szegényes élet után meg kell tanulnia az udvari életet szabályait, hogy viselkedik egy igazi hercegnő. A kedves Jótündér, aki nagyon szereti Hamupipőkét és a kedves, kicsit szeleburdi egér barátai sokat segítenek neki az újdonságok tanulásában, megoldásában, az udvar szabályainak elsajátításában. Hamupipőke megérti, hogy úgy tud a legjobban megfelelni az elvárásoknak ha önmagát adja….

Hamupipőke 3. – Elvarázsolt múlt (2007) - A harmadik részben a  fiatal hercegi pár nagy szeretetben, boldogságban él, megkezdik közös életüket a  palotában. A gonosz mostoha viszont nem felejtette el, így kitoltak vele és nem tudta a nagy terveit megvalósítani, hogy valamelyik lánya legyen a herceg felesége.   Ezért gonosz tervet talál ki, hogy bosszút álljon a hercegi páron.  Hamupipőke mostoha anyja hozzájut egy varázs igéhez, mellyel aljas terveit végrehajthatja. A varázslat sikerül visszatér a múlt, Hamupipőke ott találja magát a régi életében…. Hogyan sikerül mégis újra jóra fordítani a dolgokat? Mit csinál Hamupipőke, hogy újra álmai  hercegével lehessen? Nézze meg minden gyerek és felnőtt a mesét, hogy kiderüljön mi is lett e bájos, izgalmas mese vége.